Olle stee Logo

Zuidlaardermarkt 2022, hier wil je naartoe!

Activiteiten in Zuidlaren

Al sinds de middeleeuwen is de Zuidlaardermarkt een begrip. Het is de grootste paardenmarkt in Europa en wordt ieder jaar op de derde dinsdag van oktober gehouden. Naast de paardenmarkt op dinsdag is op maandag de Zuidlaardernacht en al vanaf vrijdag kermis in het dorp.
Van heinde en verre komen mensen om dit mee te maken. Of je nu een paardenliefhebber bent of niet, de Zuidlaardermarkt en alle evenementen er omheen wil je meemaken!

Waar komt de Zuidlaardermarkt vandaan?

De Zuidlaardermarkt is een begrip in Drenthe. Al sinds de dertiende eeuw staat iedere derde dinsdag van oktober in het teken van de markt. En deze datum is niet zomaar gekozen. Dit was het moment waarop de boeren klaar waren met het najaarswerk. Aansluitend hierop werd de Zuidlaardermarkt gehouden. En na afloop van de markt mocht de kachel weer aangestoken worden als beloning en ter afsluiting van al het harde werk!
Overal kwamen mensen vandaan om paarden te kopen en te verkopen. Wandelde je over de markt dan hoorde je overal om je heen gehinnik en handjeklap.

De Zuidlaardermarkt, voor jong en oud

Iedereen keek uit naar de Zuidlaardermarkt. Kinderen begonnen al op tijd met het verzamelen van eikeltjes om te verkopen op de markt als varkensvoer, waar de boeren op de markt veel voor wilden betalen. Dit geld konden ze gebruiken voor toegang tot de kermisattracties, zoals de schiettent of zweefmolen.
Zondag werd ook wel ‘koppelzondag’ genoemd. Op deze dag maakten jongens afspraakjes met meisjes.

File door paarden

Vanaf 04.00 ’s ochtends kwam de veestroom op gang. De wegen stonden vol met paarden en wagens, boeren en knechten. Ze moesten opschieten, want om 06.00 begon de Zuidlaardermarkt. Door handjeklap werden er dan paarden gekocht en verkocht. Tevreden begonnen de boeren dan rond 12.00 weer aan de terugreis en kwam de veestroom weer op gang.

De Zuidlaardermarkt anno 2022

De Zuidlaardermarkt is na al die jaren nog steeds een doorslaand succes. Nog ieder jaar komen er paardenhandelaren van heinde en verre om paarden te kopen en te verkopen. De evenementen rondom de markt zijn in de loop van de tijd verder uitgebreid.

Zuidlaardernacht

Van maandag op dinsdag is de Zuidlaardernacht. Dit evenement staat in het teken van feest. Vanuit de hele regio komen mensen naar het feest. De hele nacht klinkt muziek uit de cafés, is er gezelligheid in de straten en zijn mensen in een feeststemming. Tegen de tijd dat de eerste paarden aankomen op de markt, loopt de Zuidlaardernacht ten einde.
Het hele dorp is ingesteld op deze markt. Alle restaurants en cafés hebben regelingen getroffen, zoals een bar buiten en muziek.

Dit jaar is de Zuidlaardernacht op 17 oktober 2022.

Nacht van Zuidlaren

Op de zaterdag voor de Zuidlaardernacht is de Nacht van Zuidlaren. Deze nacht wordt voornamelijk bezocht door locals. Ook dan is het feest in Zuidlaren. Vanuit alle cafés klinkt de muziek en er is een boel gezelligheid.

Kermis in Zuidlaren

Net zoals honderden jaren geleden ook al werd gedaan, is er in de week van de Zuidlaardermarkt kermis. In het centrum van Zuidlaren zijn er allerlei kermisattracties. Dit jaar valt de kermis precies in de herfstvakantie van Noord-Nederland. Leuk om met het gezin en vrienden heen te gaan.

De Zuidlaarderkermis is van vrijdag 14 t/m woensdag 19 oktober 2022.

Olle Stee en de Zuidlaardermarkt

Tijdens de Zuidlaardermarkt en in de dagen daaromheen staat het hele dorp in het teken van de paardenmarkt. Ook bij Olle Stee maken we er een groot feest van!
Tijdens de Nacht van Zuidlaren (zaterdag) en de Zuidlaardernacht (maandag) is er een DJ waar je met je vrienden los kunt gaan op foute hits, 90’s muziek en nieuwe topmuziek! Bestel ondertussen een biertje of een bacardi cola aan onze buitenbar.
Op zondag en dinsdag kun je genieten van livemuziek op ons terras onder het genot van een hapje en een drankje.
Tijdens de Zuidlaardermarkt hebben we aangepaste openingstijden en een aangepaste menukaart. Van zaterdag tot dinsdag zullen we geen diner reserveren. Het is wel mogelijk om bij ons te lunchen tot 16:00.

Werken tijdens de Zuidlaardermarkt

Wil je een extra zakcentje bijverdienen tijdens de Zuidlaardermarkt? Net zoals de kinderen vroeger eikeltjes verkochten, kun je wat extra’s verdienen door bij Olle Stee te werken! Kijk op de pagina werken bij Olle Stee hoe je solliciteert en lees waarom je hier echt wilt werken!

Nieuws

Contact