Olle stee Logo

Proef de zomer met Aperol Spritz

Wie wel eens op vakantie is geweest in Italië kan dit feloranje drankje niet ontgaan zijn. Het was tenslotte in Noord-Italië waar de Aperol Spritz het levenslicht zag. Ondertussen is de Aperol Spritz niet meer weg te denken op de terrassen over de hele wereld. Ook in Zuidlaren bij Olle Stee kun je genieten van een heerlijke Aperol Spritz. De Aperol Spritz is de onofficiële aankondiging van de zomer. Maar hoe is dit Italiaanse drankje ooit ontstaan en hoe maak je hem eigenlijk zelf? We vertellen je alles over dit ultieme zomerdrankje in onze blog.
Aperol Spritz op het terras van Olle Stee

Kleine geschiedenis van Aperol Spritz

Aperol is ontstaan in het Noord-Italiaanse stadje Padova, ook wel Padua genaamd. Het waren de gebroeders Barbieri die in 1919 het likeurbedrijf van hun vader Giuseppe overnamen. Jaren daarvoor waren de broers Luigi en Silvio Barbieri al aan het experimenten geweest met een nieuw drankje. Tijdens een internationale drankenbeurs in Padova lanceerden ze een nieuw aperitief: Aperol. De naam was een knipoog naar het Franse apéro, het pre-dinner borrelmoment. Het drankje van de broers moest hét aperitief van Italië worden.

Het was tijdens de Tweede Wereldoorlog dat de Aperol Spritz ontdekt werd. De Oostenrijkse soldaten hielden de Italiaanse regio Veneto bezet, maar vonden de Italiaanse wijn veel te sterk om te drinken. Ze vroegen daarom aan de obers om de wijn aan te lengen met sodawater. Dit ‘spritzen’ van de wijn bleek een schot in de roos. Al snel voegde men sodawater toe aan de mousserende Italiaanse wijn prosecco, én een scheut aperol. De Aperol Spritz was geboren!

Het drankje viel goed in de smaak bij de Noord-Italiaanse bevolking en de flessen waren niet aan te slepen. Maar het was het allereerste reclamefilmpje in de jaren 50 dat de Aperol Spritz in heel Italië populair maakte. Met de overname van Aperol door de Campari Group begin 2000 begon het internationale succes. Er werd flink ingezet op het imago van de Aperol Spritz. Door middel van kunst, advertenties en muziek werd een jongere doelgroep aangesproken en kreeg de Aperol Spritz een jong en hip karakter. Tegenwoordig is de Aperol Spritz niet meer weg te denken van het terras en is het een zomerdrankje bij uitstek.

Aperol Spritz smaak

De precieze ingrediënten en samenstelling van aperol is nog altijd geheim. Wel weten we dat er bittere sinaasappels, gentiaan, rabarber en cinchona gebruikt worden tijdens het brouwproces. De smaak van Aperol Spritz is daardoor, zoals het een klassieke aperitief betaamd, bitter maar toch ook een beetje zoet door de toevoeging van de prosecco. Een goede Aperol Spritz smaakt lichtjes naar sinaasappel met een bitterzoete afdronk.

Aperol Spritz recept

Wie wordt er nou niet blij als die een Aperol Spritz geserveerd krijgt? De feloranje kleur, het grote glas, het schijfje sinaasappel, het rietje, de Aperol Spritz heeft een presentatie waar je u tegen zegt. Maar als men niet het juiste Aperol Spritz recept gebruikt, verdwijnt die lach al snel van je gezicht. Het officiële Aperol Spritz recept is als volgt:
Garneer de Aperol Spritz met een schijfje sinaasappel en serveer met een rietje.

Aperol Spritz verhouding

De verhoudingen in een Aperol Spritz zijn zeer belangrijk, schenk je te veel Aperol in, dan zal je drankje veel bitterder smaken. Voeg je juist te veel prosecco toe, dan verlies je de smaak van de Aperol. En gooi je het glas vol met ijsblokjes, dan drink je op het eind alleen nog maar water met een kleurtje.

De officiële Aperol Spritz bestaat uit drie delen Prosecco, twee delen Aperol en één deel sodawater. Toch maakt niet iedereen hem volgens deze verhouding, zeker in Noord-Italië heeft elke stad wel zijn eigen receptuur. Een klassieke fout die helaas veel gemaakt wordt is door als eerste de Aperol in het glas te schenken. Doordat Aperol zwaarder is dan de prosecco en het water zal de Aperol op de bodem van je glas blijven liggen. Hierdoor heeft je drankje in het begin maar weinig smaak en eindig je de laatste paar slokken met een smaakexplosie. Zonde! Dus schenk altijd als eerste de prosecco in en dan pas de Aperol.

Aperol Spritz drink je bij Olle Stee

Je hoeft niet naar Italië om te genieten van een echte Aperol Spritz. Ook bij Olle Stee in Zuidlaren kun je genieten van een heerlijk glas Aperol Spritz. Kom langs op ons terras en geniet van dit heerlijke zomerse drankje.

Nieuws

Contact