Olle stee Logo

Brand bier voor alle seizoenen!

Bij Olle Stee hebben we Bier van het Moment. Ieder seizoen een passend biertje van Brand op de tap. Van een winterbier en herfstbier tot een zomerbier en lentebier. Denk bijvoorbeeld aan Brand Weizen, Brand Lentebock of de Brand Winterbock. Wat maakt een seizoensbier geschikt voor een bepaald seizoen? Waarin proef je het verschil? En wat voor hapjes passen perfect bij de seizoensbieren? Je leest het hier!
Brand Dubbelbock

De geschiedenis van bier

Vroeger, in de middeleeuwen, werd bier gebrouwen in de wintermaanden. Het gistingsproces, waarbij suiker wordt omgezet in koolzuur en alcohol, verloopt het beste bij lagere temperaturen. Hoe hoger de temperatuur, hoe langzamer dit proces verloopt en hoe slechter de smaak wordt. Door de uitvinding van de koelmachine in 1835 vond een verandering plaats binnen het brouwen van bier. In 1873 werd een koelmachine speciaal voor bierbrouwers op de markt gebracht. Hierdoor kon pils – de meeste gebrouwen bier in die tijd – het hele jaar door gebrouwen worden, niet alleen in de wintermaanden.

Van Sylvester naar Brand Winterbock

In 1984 lanceerde Brand een seizoensbier voor de winter, Brand Sylvester. Dit was het eerste bovengistende bier van Brand.

Bij bovengisting verloopt het gistingproces op hogere temperaturen (12 tot 35 graden) en blijft de gist bovenop drijven. Het is een moeilijker te controleren proces, maar maakt het wel mogelijk om meer te variëren met smaken en toevoegingen. In de Winterbock van Brand komen hierdoor de typische aroma’s van fruit en zoete kruiden goed tot hun recht.

Sinds de winter van 2021 is Brand Sylvester omgedoopt tot Brand Winterbock.

De Brand Winterbock is een heerlijk biertje voor in de koude maanden. Krachtig en toch fris. Het wordt het beste gedronken uit het Brand Diamantglas. Dit glas is het meeste geschikt voor bovengistende bieren.

Geschiedenis van de Lentebock

Bier brouwen in de warmere maanden was niet mogelijk vanwege het slechte gistingsproces. Maar wanneer heb je nu meer zin in een biertje dan in de zomer? Daarom werd aan het eind van het brouwseizoen bier gebrouwd dat extra sterk was. Door het hoge alcoholgehalte bleef het bier langer houdbaar en kon het in de zomer gedronken worden. Tegenwoordig kennen we dit als lentebier, of lentebock. Het is een lichtgekleurde en frisse tegenhanger van ander seizoensbier, zoals herfstbier dat donker en bitterzoet is.

De Brand Lentebock is een fruitig en fris gezelschapsbier. Het wordt gebrouwen met een bijzondere blend van moutsoorten en bovenvergisting. Dit lentebier drinkt het lekkerst uit het Brand Diamantglas.

Brand Lentebock

Hoe drink je een herfstbock?

De schenktemperatuur van herfstbock ligt hoger dan die van bijvoorbeeld pils en blond bier. Als herfstbock te koud is, komen de aroma’s in het bier niet goed tot hun recht. Daarom zou je een herfstbock niet rechtstreeks uit de koelkast moeten schenken. Temperaturen tussen de 10 en 12 graden zijn perfect.

Niet alleen de schenktemperatuur, maar ook het glas waar het herfstbier in geschonken wordt is bepalend voor de smaak. Herfstbier smaakt het beste wanneer het uit een bol glas wordt gedronken. De aroma’s kunnen dan goed loskomen.

De Dubbelbock van Brand kenmerkt zich door een dubbele rijping. Het heeft een iets zoetere smaak en robijnrode kleur. Dit maakt dit herfstbier een genot om naar te kijken om te drinken.

De volle smaken van herfstbock kun je perfect combineren met een stoofpotje of geitenkaas.

Weizenbier, wit of betekent het iets anders?

Veel mensen denken dat Weizenbier en witbier hetzelfde zijn, maar dat is niet waar. Het woord Weizen betekent in de vertaling ‘tarwe’, niet ‘wit’. Het van oorsprong Duitse bier is niet vernoemd naar de kleur, maar naar het hoofdingrediënt van dit zomerbier.

Weizenbier bestaat uit vier ingrediënten: tarwe, gist, water en hop. Van het laatste ingrediënt wordt weinig (soms niets) toegevoegd waardoor het een fruitige smaak krijgt in plaats van de typische bittere biersmaak. Dit maakt een Weizenbier dan ook een perfect zomerbiertje!

Liever geen alcohol? Brand Weizen is er ook in de 0.0% variant!

Hoe drink je Weizenbier?

In tegenstellig tot een bockbier, is het voor de smaaksensatie van een Weizenbier niet belangrijk uit wat voor soort glas het gedronken wordt. In de meeste gevallen wordt dit zomerbier op het terras geschonken in een hoog, slank glas.
Schenk je het bier zelf in? Houdt het glas dan bijna volledig horizontaal. Door de tarwe komt het koolzuur snel vrij. Tijdens het schenken draai je het glas langzaam steeds rechterop.

Doordat Weizenbier niet bitter is, past deze zomerbier goed bij frisse zomerse gerechten en salades. Maar ook met een stuk fruit is Weizenbier goed te combineren! Brand Weizen is traditioneel bier volgens Beiers recept met een stevige schuimkraag en fruitige en luchtkruidige smaken.

Brand Dubbelbock Proost

Bier van het Moment drinken bij Olle Stee

Wil jij een van deze heerlijke bieren proberen? Kom dan naar Olle Stee in Zuidlaren (Drenthe). Op ons zonovergoten terras of in het gezellige café kun je genieten van de seizoensbieren van Brand die wij op de tap hebben.

In de maanden december, januari en februari schenken we Brand Winterbock.
In de maanden maart, april en mei schenken we Brand Lentebock.
In de maanden juni, juli en augustus schenken we Brand Weizen. (Brand Weizen hebben wij het hele jaar door op de tap.)
In de maanden september, oktober en november schenken we Brand Dubbelbock.

Reserveer direct een plekje >>

Nieuws

Contact