Olle stee Logo

Olle Stee: hét restaurant aan het Pieterpad in Zuidlaren

Elke wandelaar moet hem een keer lopen: het Pieterpad. De bekendste langeafstandswandeling van Nederland loopt vanaf Pieterburen in Noord-Groningen tot Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Daarmee is het een wandeling door een grote verscheidenheid aan landschappen. Van de Groningse klei wandel je over Drentse zandgronden door naar de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek, waarna je eindigt in het heuvelachtige Limburg.

In totaal bestaat het Pieterpad uit 26 etappes die ongeveer 15 tot 22 kilometer lang zijn. Je kunt ze achterelkaar lopen, van boven naar beneden of in omgekeerde richting, maar ook losse etappes afleggen. Een van de etappes in Drenthe brengt je langs Olle Stee: hét restaurant aan het Pieterpad in Zuidlaren. De ideale plek om onder het genot van een hapje of drankje even uit te rusten.
Borrelen met een borrelplank

Pieterpad in Drenthe

Wil je het hele Pieterpad lopen? Dan leg je ongeveer 500 kilometer af. Als je in Noord-Groningen begint en de 26 etappes aanhoudt, doe je al na een paar dagen de provincie Drenthe aan. Loop je elke dag een etappe? Dan loop je bij de derde etappe vanaf de stad Groningen naar het Noordlaarderbos, waar je de provinciegrens oversteekt. Het eindpunt van die dag is het Drentse Zuidlaren.

Zuidlaren is een belangrijk onderdeel van het Pieterpad. Het is niet alleen de plek waar de etappe vanaf Groningen eindigt, maar ook het startpunt van de etappe een dag later. Die gaat van Zuidlaren naar Rolde, eveneens in Drenthe. Daarna blijft het Pieterpad nog even in Drenthe met etappes van Rolde naar Sleen en van Sleen naar Coevorden. Pas vanuit Coevorden ga je Drenthe uit en loop je een etappe naar het Overijsselse Hardenberg.

In Drenthe zijn 4 etappes af te leggen beginnend in Zuidlaren naar Rolde (17 km), van Rolde naar Schoonloo (18 km), van Schoonloo naar Sleen (23 km) en van Sleen naar Coevorden (21 km). Langs de te lopen route kom je in Drenthe een aantal interessante bezienswaardigheden tegen. Het begint allemaal in Zuidlaren met het speelpark Sprookjeshof, restaurant de Olle Stee en het Museum Molen de Wachter.

In de etappe van Rolde naar Schoonloo kom je hunebedden, de Jacobuskerk en het buitencentrum Boomkroonpad tegen. Via Rolde loopt de etappe richting Schoonloo, wat in de volgende etappe naar Sleen leidt. Tijdens dit stuk kom je hunebedden tegen en het prachtige openluchtmuseum Ellert en Brammert. Van Sleen Loopt het laatste stuk in het prachtige Drenthe naar Coevorden, waar ook tegelijkertijd het Stedelijk Museum Coevorden te vinden is.

Pieterpad in Zuidlaren

Het Drentse Zuidlaren is het eindpunt van de etappe vanaf de stad Groningen. Bij aankomst in het dorp loop je langs Speelpark Sprookjeshof en Museum Molen de Wachter. Daarnaast vind je midden in het oude centrum van het dorp restaurant Olle Stee. Daarmee zijn we hét restaurant aan het Pieterpad in Zuidlaren. Je neemt bij ons plaats voor een verfrissend drankje met hapje, koffie of thee met een stukje taart, een heerlijke lunch of een avondmaaltijd. Net waar je op dat moment trek in hebt.

Meerdere etappes per dag lopen

De etappe vanaf de stad Groningen is 22 km lang. Het brengt je langs verschillende musea, de Martinitoren, Hortus Haren en Galerie Appèlbergen. Ben je een getrainde wandelaar en stop je onderweg niet, dan doe je zo’n 3,5 à 4 uur over de etappe. Vertrek je vroeg in de ochtend, dan is het mogelijk om al rond lunchtijd in Zuidlaren aan te komen. Mocht dat zo zijn, dan nodigen we je bij Olle Stee van harte uit om plaats te nemen op ons terras voor een stevige lunch. Bestel een belegd broodje, een warme huisgemaakte soep met een salade of stil de honger met een van onze plates die we altijd serveren met friet.

Na de lunch kun je in Zuidlaren blijven en het museum Molen de Wachter bezoeken.

Overnachten in Zuidlaren

Ben je minder getraind, houd je graag wat meer pauze tussendoor of wil je onderweg nog bezienswaardigheden bezoeken? Dan kies je er waarschijnlijk voor om dagelijks maar één etappe te lopen.

Kom je vanuit je beginpunt in de stad Groningen in de middag in Zuidlaren aan? Dan nodigen we je uit om bij ons plaats te nemen voor een verfrissend drankje. Je honger stil je met een van de heerlijke snacks op onze borrelkaart. Een plank met borrelhapjes als bitterballen, kaasstengels, bamischijven en kaassoufflés stel je bij ons helemaal zelf samen.

Heb je liever een kop koffie of thee om bij te komen van de inspanning? Dat kan ook. We hebben heerlijke specialiteiten en serveren er graag een stukje gebak bij van Patisserie Hovius uit Zuidlaren.

Als je het bij één etappe per dag houdt, zoek je voor ‘s avonds natuurlijk ook nog een restaurant om een hapje te eten. Bij Olle Stee zit je midden in het gezellige oude centrum op een groot overdekt terras dat we bij koud weer verwarmen. Je kijkt uit op de bruisende Brink en geniet van huisgemaakte gerechten bereid met lokale ingrediënten. Vlees, vis en vega, bij ons geniet je in ongedwongen sfeer van alles wat Zuidlaren te bieden heeft.

Restaurant aan het Pieterpad in Zuidlaren

Lange wandelingen houd je alleen maar vol als je tussendoor genoeg rust neemt. Olle Stee is hét restaurant aan het Pieterpad in Zuidlaren om een welverdiende pauze door te brengen. Wil je zeker weten dat we plek voor je hebben op de dag dat je Pieterpad-wandeling je naar Zuidlaren brengt? Reserveer dan hier een tafel. We kijken uit naar je bezoek!

Nieuws

Contact