Olle stee Logo

Activiteiten in Zuidlaren

Zuidlaren is een prachtig dorp tussen Assen en Groningen. Niet alleen is het dorp bekend van Berend Botje, het is ook het groenste dorp van Europa. In Zuidlaren is van alles te doen. Zo kun je er heerlijk winkelen, eten, fietsen en wandelen. Regelmatig worden er in het dorp evenementen georganiseerd.

Voorjaarsmarkt Zuidlaren

10 april 2024

Iedere tweede woensdag van april is de Voorjaarsmarkt in Zuidlaren. Het betekent de aftrap van het marktseizoen in Zuidlaren. Dit jaar wordt de 69e editie van de Voorjaarsmarkt gehouden op 10 april 2024. De Voorjaarsmarkt is de eerste paardenmarkt van het jaar in Noord-Nederland en staat ook wel bekend als het ‘Kleintje Zuidlaardermarkt’. Echt klein is het niet want er komen gemiddeld rond de 200 paarden, ezels en pony’s naar het centrum van Zuidlaren.

Naast de welbekende paardenmarkt is er ook een gezellige warenmarkt met ruim 50 kramen. Naast de ‘reguliere’ marktkramen staan er ook kramen met (vaste) planten en struiken.

De warenmarkt begint om 8.00 uur en sluit rond 17.00 uur. De paardenmarkt gaat van start om 6.00 uur en is rond 12.00 uur afgelopen.

voorjaarsmarkt Zuidlaren, kleintje Zuidlaardermarkt met paardenmarkt en warenmarkt op de brink
Zuidlaren op de kaart

Zuidlaardermarkt

15 t/m 18 oktober 2024

Ieder jaar wordt er de Zuidlaardermarkt georganiseerd. Dit is een van de grootste paardenmarkten in Europa en wordt jaarlijks door zo’n 50.000 mensen bezocht. Naast de paardenmarkt wordt er ook een warenmarkt georganiseerd en zijn er allerlei verschillende activiteiten.

De Zuidlaardermarkt is iedere derde dinsdag van oktober. Op maandagavond- en nacht is de Zuidlaardernacht die in het teken staat van gezelligheid en muziek. Aansluitend op de Zuidlaardernacht begint op dinsdagochtend om 06:00 uur de Zuidlaardermarkt.

Van oudsher was de Zuidlaardermarkt een belangrijke dag voor zakenmensen, feestvierders en koukleumen, want volgens oud Drents gebruik mocht de kachel pas aan op de dag van de Zuidlaardermarkt.

Man loopt op het pieterpad
Pieterpad boom met route
Pieterpad stenen

Het Pieterpad door Zuidlaren

Het Pieterpad is de bekendste wandelroute door Nederland. De route loopt van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Zuidlaren is een start- en eindpunt van een etappe van het Pieterpad. De route loopt langs Speelpark Sprookjeshof en Museum Molen de Wachter. Onderweg kom je door het levendige centrum van het oude dorp. Het terras van Olle Stee is de perfecte plek om bij te komen van de lange wandeling met een verfrissend drankje of om weer op kracht te komen voor de rest van de wandeling met een stevige lunch!